Taloushistorioitsija tri Niall Ferguson: „Covid-19 on ollut hyvä Bitcoinille“

Tunnettu taloushistorioitsija tohtori Niall Ferguson sanoo, että „Covid-19 on ollut hyvä Bitcoinille ja yleensä kryptovaluutalle.“

Hänen verkkosivuillaan kerrotun tiedon mukaan Ferguson on tällä hetkellä Milbank-perheen vanhempi stipendiaatti Hoover-instituutissa (osa Stanfordin yliopistoa), joka on „julkisen politiikan ajatushautomo, joka edistää yksilön, taloudellisen ja poliittisen vapauden periaatteita“.

Hän on myös Harvardin Belferin tiede- ja kansainvälisten asioiden keskuksen vanhempi tiedekunnan jäsen ja vieraileva professori Pekingin Tsinghuan yliopistossa.

Ferguson, joka nimettiin vuonna 2004 TIME-lehden sadan maailman vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon, on opettanut Cambridgessa, Oxfordissa ja Harvardissa.

Vuonna 2008 hän julkaisi kirjan „Ascent of Money: A Financial History of the World“. Tätä sovitettiin myöhemmin televisioon viisiosaisena dokumenttielokuvana, joka voitti vuoden 2009 kansainvälisen Emmy-palkinnon parhaana dokumenttielokuvana.

Heinäkuussa 2020 Ferguson puhui krypto toimittajan ja podcast-isännän / tuottajan Laura Shinin kanssa 14. heinäkuuta julkaistun erittäin suositellun „Unchained“-podcastin jaksosta # 181 rahan historiasta ja Bitcoiniin vaikuttavista makrotekijöistä.

Hän aloitti puhumalla taloudellisesta historiastaan:

„Olen historioitsija, kuten sanoitte, ja vietin urani taloushistoriaan, joka on todella ydinosaamistani.

„Monta vuotta sitten, liian monta lukemista varten, kirjoitin väitöskirjan Saksan vuoden 1923 hyperinflaatiosta ja kirjoitin sitten historiaa muutamasta pankkidynastiasta, Rothschildin ja Warburgin, joten se oli todellakin polkuni akateemiseksi historioitsijaksi, ja yritin vuonna 2008 kutoa yhteen paljon aikaisempia töitäni kirjassa nimeltä The Ascent of Money…

„… tämä kirja alkoi luultavasti Harvardin kurssina kansainvälisessä taloushistoriassa ja vuoteen 2006 mennessä,“ 07, tulin siihen tulokseen, että siitä pitäisi tulla kirja ja että siellä olisi kaikkivaltias finanssikriisi ja se ole melko hyvä ajoitus, jos voisin tuoda sen esille suunnilleen kriisin ajankohtana, ja varmaan siihen mennessä, kun olin valmis … kriisi oli hyvin etenemässä. “

Seuraavaksi hän selitti kuinka hän osallistui salaukseen

Koska Fergusonin kirja „The Ascent of Money“ ilmestyi samana vuonna kuin Bitcoinin valkoinen paperi („Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“), jonka Satoshi Nakamoto julkaisi, „sitä ei voitu sisällyttää „, mutta se jätti hänet“ kiinnostuneeksi „Bitcoinista.

Tässä vaiheessa on syytä huomauttaa, että Ferguson julkaisi 12. lokakuuta 2017 blogikirjoituksen otsikolla „Bitcoin saattaa mennä popiin, mutta sen vallankumous jatkuu“, jossa hän selitti, kuinka „romahduksesta varoittavat hälytyslaitteet ohittavat salausvaluutat „todellinen potentiaali.“

Täällä hän kertoi tarinan siitä, kuinka hän oli 7. lokakuuta 2014 tehnyt elämänsä „pahin sijoituspäätös“ jättämällä huomiotta tuolloin 15-vuotiaan poikansa (Lachlan Douglas Ferguson) neuvot „ostaa bitcoinia“.

Ferguson kertoi pojalleen, että rahan sijoittaminen johonkin ”johonkin outoon juttuun, nimeltään blockchain-tekniikkaan”, oli typerää rahoitusinvestointia, että ”muinaisesta Mesopotamiasta lähtien valtiot ovat yleensä pyrkineet monopoloimaan rahaa” ja että ”maailman hallitukset ei aio antaa kansallisten valuuttojen monopoliensa heikentää valuuttaa, jota rikolliset ja rahanpesijät käyttävät jo ilkeisiin tarkoituksiin.

Tuolloin Bitcoinin hinta oli 334 dollaria, ja 12. lokakuuta 2017, kun hän loi tämän blogiviestin, se oli 15150 dollaria:

„Jos olisin kuunnellut poikaani, olisin korottanut sijoitukseni dollarin arvoa kertoimella 45 – tai, jos haluat, olisin tuottanut sijoituksellesi tuoton 4436% … Tarinan moraali on selvää: kun on kyse tekniikasta, kiinnitä huomiota nuoriin. “

Palattuaan Shinin haastatteluun Ferguson sanoi, että vuosina 2016-2017 hän ja hänen poikansa „alkoivat todella ajatella salausta“, että hänen poikansa auttoi häntä lisäämään ymmärrystään Bitcoinista ja että vuoteen 2018 mennessä (10-vuotisjuhla) „Ascent of Money“), hän oli päätellyt, että hän oli „hyvin, hyvin väärässä“ ja että Bitcoin „on osa todella ylimääräistä taloudellista vallankumousta“. Siksi hän päivitti tämän kirjan salausta käsittelevällä luvulla. “

Fergusonin uusimmat kommentit Bitcoinista

Sunnuntaina (29. marraskuuta) julkaistussa Bloombergin julkaisemassa artikkelissa (otsikko: “Bitcoin voittaa Covid-19: n rahavallankumouksen”) Ferguson sanoo, että ”elämme rahan vallankumousta niin monipuolisena, että harvat meistä ymmärtävät sen täysimääräisesti laajuus.“ Hän sanoo, että tätä vallankumousta ajaa „Internetin tekninen muutos“ ja että „kiihdyttää“ sitä nykyinen COVID-19-pandemia.

Ferguson sanoo myös, että „tämän vuoden Bitcoin-ralli on yllättänyt monia älykkäitä ihmisiä“, kenties kukaan muu kuin merkittävä taloustieteilijä ja Bitcoin-skeptikko tri Nouriel Roubini (alias „Dr. Doom“), joka kysyi Yahoo Financen haastattelussa marraskuussa 6 mitä hän ajattelee siitä, että „monet ihmiset“ ovat „melko nousussa“ Bitcoinissa nykyään (Bitcoinin hinta oli noin 15 387 dollaria tuolloin).

Tohtori Roubini vastasi:

„No, ensinnäkin olen huomauttanut, että kryptovaluutta on väärä nimi, koska jos jokin on valuutta, sinun on oltava laskentayksikkö. Mitään ei hinnoitella Bitcoinissa tai missään muussa kryptovaluutassa. Sinun on oltava yksi osoittaja, ja niin monella tunnuksella sinulla ei ole yhtä osoitinta. Sinun on oltava skaalautuva maksuväline, ja Bitcoinin avulla voit tehdä vain viisi tapahtumaa sekunnissa. Visa-verkon avulla voit ansaita 25000. Ja sinun on oltava vakaa arvovarasto, joka ei ole kovin epävakaa.

”Nyt muutamien ensimmäisten kriteerien perusteella Bitcoin ei ole valuutta. Se on ehkä osittainen arvovarasto, koska toisin kuin tuhannet muut shitcoineiksi kutsumani, sitä ei voida niin helposti alentaa, koska on olemassa ainakin algoritmi, joka päättää, kuinka paljon Bitcoinin tarjonta nousee ajan myötä, koska useimmille näistä muista yksi, kirjaimellisesti, tehdään tapauskohtaisesti, ja heidät alennetaan nopeammin kuin mitä Fed tekee. „

Ferguson sanoo, että „Roubini ei ole ainoa, joka on pakko arvioida Bitcoin uudelleen tänä vuonna.“ Yksi esimerkki hänestä on legendaarinen miljardööri hedge-rahastonhoitaja Ray Dalio, joka myönsi 17. marraskuuta, että hänen oletuksensa Bitcoinista saattavat olla virheellisiä.

COVID-19-pandemian osalta Ferguson sanoo:

”Covid-19 on ollut hyvä Bitcoinille ja yleensä kryptovaluutalle.

Ensinnäkin pandemia kiihdytti etenemistä digitaalisemmaksi sanaksi: 10 kuukaudessa on saavutettu se, mikä olisi voinut kestää kymmenen vuotta. Ihmiset, jotka eivät olleet koskaan ennen vaarantaneet verkkokauppaa, pakotettiin yrittämään siitä yksinkertaisesta syystä, että pankit suljettiin.

„Toiseksi, ja tämän seurauksena pandemia lisäsi merkittävästi altistumistamme taloudelliselle valvonnalle ja rahoituspetoksille. Molemmat trendit ovat olleet hyviä Bitcoinille. “

Sitten hän jatkaa, että „mitä tapahtuu, on se, että Bitcoinia otetaan vähitellen käyttöön ei vain maksuvälineinä vaan arvon säilyttäjinä“.

Seuraavaksi Ferguson puhuu Bitcoinin kahdesta ainutlaatuisesta ominaisuudesta:

„Ensinnäkin, kuten olemme nähneet, Bitcoin tarjoaa sisäänrakennettua niukkuutta virtuaalimaailmassa, jolle on ominaista rajaton runsaus.

„Toiseksi, Bitcoin on suvereeni. Casaresin sanoin: „Kukaan ei voi muuttaa tapahtumaa Bitcoin-lohkoketjussa, eikä kukaan voi estää Bitcoin-lohkoketjua hyväksymästä uusia tapahtumia.“ Bitcoin-käyttäjät voivat maksaa käymättä välittäjien, kuten pankkien, välityksellä. He voivat tehdä kauppaa tarvitsematta hallituksia sovinnon täytäntöönpanoon. “

Fergeson lopettaa artikkelinsa muutamalla sanalla valittavalle Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille:

„Sen sijaan, että pyritään luomaan kiinalaista digitaalista dollaria, Joe Bidenin syntyvän hallinnon tulisi tunnistaa Bitcoinin integroinnin hyödyt Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmään – joka loppujen lopuksi oli alun perin suunniteltu vähemmän keskitetyksi ja kunnioittavammaksi yksilön yksityisyyttä kuin vähemmän vapaiden yhteiskuntien järjestelmät. „